Hvordan genanvendes PUR?

PUR, compacting, recycling, komprimering, sneglekomprimator, RUNI
PUR, compacting, recycling, komprimering, sneglekomprimator, RUNI

Hvad er PUR?

PUR er en forkortelse af polyurethan. PUR findes i to former: Solid og fleksibel. Den solide form bruges ofte som isolering i vægge i bygninger eller i køle og fryseskabe. Den fleksible form bruges ofte til madrasser, møbler, biler og andre brugsprodukter. 

Hvordan genanvendes PUR?

Førhen endte PUR på en losseplads, men det er faktisk muligt at genanvende PUR. Dette gøres ved at genbruge det granulerede materiale til produktion af nye plastprodukter. Genanvendelsen sker enten kemisk eller mekanisk, og hvis det ikke kan lade sig gøre, er sidste løsning at PUR affaldet kan bruges til energiudvinding. 

Kemisk genanvendelse af PUR er, når PUR affaldet bliver opløst eller nedbrudt i en kemisk opblanding. Dette kan være kaustisk opløsningsmiddel. Efter at affaldet er nedbrudt, kan det muligt at udvinde en slags ren polyether. 

Mekanisk genanvendelse af PUR er, når PUR affaldet komprimeres, så luft og andre gasarter presset ud. Herefter bliver det opvarmet og smeltet til plastikpiller, som kan bruges til produktionen af nye plastprodukter.

Energiudvinding fra PUR er den sidste mulighed for at genbruge PUR affaldet. Det komprimerede plastskum bliver her sendt til forbrændingen, hvor det kan bruges som varme og/eller energi. 

Genanvendelses processen

Når vi taler som genanvendelse af PUR, er det meget vigtigt at tale om processen og logistikken for denne. Som alt andet plastskum, indeholder PUR en stor mængde luft, hvilket besværliggør håndteringen af materialet. Dette gælder både opbevaring, sortering, og transport. Derfor er komprimeringen en vigtig del af processen. Derudover indeholder materialet en eksplosiv gasart, som udgør en fare under håndtering. 

Step 1: Indsamlingen af PUR 

Først og fremmest, er skal materialet indsamlet og sorteres. Her er det meget vigtigt at sorteringen er grundig, da PUR materialet ikke må indeholde søm, tape, træstykker eller lignende. 

Et sted, hvor indsamlingen kunne finde sted, kunne være hos en PUR producent. Her kan der være en del fraskær og nogle gange et fejlbehæftet produktionsparti. Her vil det give mening at have en RUNI sneglekomprimator stående ved produktionen, for at undgå at det ikke-komprimerede PUR skal optage en masse plads. Dette vil både kunne spare transport, opbevaring og manuel håndtering af materialet. 
Et andet sted, hvor materialet kan indsamles, er en genbrugsstation. Her kan både privatpersoner og virksomheder indlevere brugt PUR materiale. Her vil det ligeledes give mening at have en RUNI sneglekomprimator stående på genbrugsstationen, for at undgå bekostelig transport, manuel håndtering og opbevaring. 

Step 2: Komprimering i en RUNI sneglekomprimator

Det anbefales altid at have maskinen så tæt på indsamlingsstedet som muligt. Maskinen vil blive designet efter mængden af PUR materiale, der skal komprimeres. En RUNI sneglekomprimator har flere udsugningspunkter, for at sikre at den eksplosive gas bliver udvundet og håndteret korrekt. Udsugningssystemet i RUNI komprimatoren er forbundet til virksomheden eller genbrugsstationens udsugningssystem. 

Når materialet bliver indført i pre-crusheren bliver det knust i mindre stykker, og her bliver noget af gassen udvundet. Dog sker den primære udsugning af gas i de hydrauliske kæber, hvilket skaber en friktion og komprimeringen. RUNI sneglekomprimatoren er nem at håndtere for medarbejderne, da maskinen er udstyret med automatisk start og stop funktion i tragten, kontrolskab med touchskærm og alarmer, der indikere, hvis noget skal justeres. 

Processen er kontinuerlig og så længe, der er materiale i maskinen, vil den kører automatisk indtil der ikke er mere materiale at komprimere. Når PUR affaldet er komprimeret kan det enten komme direkte i endeløse poser, som er nemme og sikre at håndtere, og kan stables på en palle til transport. Det er en god løsning, både fordi materialet kan være giftigt at være i tæt kontakt med og fordi den komprimerede PUR bliver til en slags tung støv, som kan være meget besværlig at håndtere, hvis ikke det kommer ordentligt ned i poserne. 

Komprimeringen sikrer nem håndtering og at materialet optager mindre opbevaringsplads. Efter komprimeringen kan PUR skummet også sælges til genanvendelse. Denne løsning til håndtering af PUR er miljøvenlig, da det bruger meget lidt strøm og understøtter materialets værdi, samtidig med at det gør materialet klar til det næste skridt i dets livscyklus. Alt i alt, er dette det mest miljøvenlige og økonomisk bedste alternativ i forhold til at sende materialet på lossepladsen eller til forbrænding.

Step 3: Pak og fragt den komprimerede PUR til genanvendelse

Når den komprimerede PUR er kommet i de endeløse poser, er de nu meget nemmere at håndtering. De kan nemt stables på paller og transporteres til fortsat genanvendelse. Pallerne kan pakkes tungt, så de rammer truckens maksimalt tilladte vægt. Dette vil både give mening økonomisk og miljømæssigt.

Fordele ved en RUNI sneglekomprimator til PUR 

  • Håndtere op til 200 kg/timen
  • Bruger kun 15 kW til hovedmotoren (4 kW til Heavy Duty pre-crusheren)
  • Opnår en densitet på 350 kg/m3 efter komprimering
  • Meget højt sikkerhedsniveau 
  • CE-godkendt og kan ATEX certificeres

Lær mere om genanvendelse af andre materialer

Udover komprimeringsmaskiner, tilbyder vi også maskiner til separation:

Kontakt os

Har du brug for mere information, eller har du nogle spørgsmål angående RUNI-produktet, så udfyld nedenstående formular. Vi giver dig svar hurtigst muligt.

Læs mere om vores privatlivs- og cookiepolitik

Jasar Recycling
NEN-products
Premier Patterns
Skjern Papir
Folldal Gjenvinning
Dan-Web
Carlsberg Bryggeri
Rexcell
Systec
EPE blokke komprimeret med en RUNI komprimator
Norlax
Vega Salmon
North Landing
Morpol
Cap Fraicheur
O.H. Fiskeeksport
SK200 hos Supermercati Tosano
Rooms To Go
Chantry Digital
EPS, compaction, komprimering, Styrene, Xerox, RUNI
Veglo Miljø
Silkeborg Genbrug og Affald
Haith Recycling
Flamingokomprimering i container på genbrugsplads
Recycling plant EPS compaction RUNI
Case, Bortskaffelsesanlæg, SK370, RUNI, sneglekomprimator, komprimering, komprimator
Afvanding af biogas