Tarm Genbrugsplads - Eps

Komprimering af EPS/flamingo til genanvendelse

Tarm Genbrugsplads komprimerer det indsamlede EPS, eller bedre kendt som flamingo, på genbrugspladsen i en RUNI SK200Twin og videresælger de komprimerede EPS-blokke til genanvendelse.
Førhen var flamingo en del af småt brændbart, men skal nu sorteres for sig. Det har været lidt af en omvæltning for borgerne at skulle sortere det og indlevere det et andet sted på pladsen. Men nu, efter et års tid, med fokus på dette kan man så småt begynde at mærke mængderne af EPS begynder at stige, og både borgerne og de ansatte glade for maskinen, og det at man kan genanvende materialet i stedet for at brænde det.

 

Tarm Genbrugsplads er en af de mindre pladser, og derfor er mængden af flamingo også begrænset. Borgerne afleverer deres flamingo i rummet, og så kommer der en ansat forbi og kommer det i RUNI komprimatoren. Således tjekker man at der ikke ryger andet i maskinen end det tiltænkte. Der går ca. en time om dagen med at sortere, fodre maskinen og stable blokkene om dagen.

Herefter kommer der så komprimerede blokke ud af maskinen, som så stables på paller, og sælges til genanvendelse. Hos Tarm Genbrugsplads har de ca. blokke til 14 paller i løbet af et år. Det er ca. 6 tons pr. år. Dette giver en indtægt på ca. 30.000 kr. årligt. Hertil skal så lægges besparelsen af 15-20 vognlæs med flamingo der tidligere skulle køres væk. Så en besparelse på yderligere 30.000 kr. Dette giver således en ROI på ca. 3 år af en SK200Twin for en genbrugsstation med disse mængder EPS.

Det er ikke svært, og alle ansatte synes det er lige til, og en god ide. Der er sommetider tvivl om hvorvidt flamingoen er for beskidt til at kunne gå i maskinen, så en overordnet må kigge med, men ellers kører det uden problemer for de ansatte.
Dan Høbjerg siger: ”Den er genial til det vi skal bruge den til. Til komprimering af de mængder vi har passer denne størrelse perfekt, og vi har på intet tidspunkt haft problemer med den.”

Flamingokomprimering i container på genbrugsplads