Norlax - EPS fiskekasser

Miljørigtig EPS-håndtering er en indtægt i stedet for en udgift

Norlax tjente investering i RUNI SK370 og tilbygning hjem på højst 2 år.

På en god dag ryger der op til 1.000 kasser laks ind i produktionen hos NORLAX A/S i Danmark. De mange EPS-kasser fyldte tidligere 4 vognlæs om dagen, der nærmest i fast rutefart blev kørt til renovationsselskabet 30 km væk. I dag komprimeres kasserne til kompakte blokke i en RUNI SK370. Blokkene afhentes ca. hver 14. dag, når der er samlet 10 paller med omkring 5,5 ton i alt.

”Den er holdbar og nem at betjene. Vi skal regulere den lidt fra tid til anden, fordi der er lidt forskel på de forskellige EPS-typer i kasserne vi modtager. Typisk vejer de ni blokke på en palle 550 kilo, men vi har også været helt oppe på 800 kilo,” siger fabrikschef Carsten Krarup.

Komprimatoren er placeret i en tilbygning udenfor produktionshallen, for at undgå løse EPS-stumper overalt. Inde i hallen skubbes de tomme kasser umiddelbart efter tømning ad en slidske og direkte ud i maskinen. Kasserne vendes på hovedet for at få is-rester og vand til at løbe ud inden komprimeringen.

”Det er mere miljørigtigt at sælge EPS til genbrug i stedet for at aflevere det som affald. Samtidig er det blevet en indtægt i stedet for en udgift. EPS-kasserne var rigtigt dyre at komme af med,” fortæller Carsten Krarup.

De komprimerede EPS-blokke har indbragt op til 1.600 DKK/ton, og udover affaldsafgift sparer man både 4 daglige køreture, mandskabstimer og lastvogn.

Samlet set har maskinen mere end forrentet sig. Selv med den tilbygning vi lavede til den, var investeringen tjent hjem på maximum 2 år” siger Carsten Krarup.

Norlax