Genanvendelse af EPS

EPS livscyklus, EPS, genanvendelse, recycling
EPS livscyklus, EPS, genanvendelse, recycling

Det har mange navne: EPS, ekspanderet polystyrene, airpop, flamingo. Når man tænker over, hvor mange fordele og kvaliteter materialet har, så giver det god mening, at det er så populært og har mange navne. 

EPS er let i vægt, holdbart, chok-absorberende, fugtresistent og isolerende. Derfor er det meget anvendeligt til transport og opbevaring af mange forskellige produkter, såsom madvarer, medicinsk udstyr og elektronik. 

EPS er ikke bionedbrydeligt, men rent EPS er 100% genanvendeligt. Men fordi EPS består af 98% luft, er det meget dyrt at genanvende, da det koster meget i transport og opbevaring. Derfor bliver EPS betragtet som besværligt og ender desværre ofte på en losseplads eller på forbrænding. 

Med RUNI's sneglekomprimatorer bliver både opbevaring og transport meget nemmere og billigere. I en RUNI sneglekomprimator kan EPS komprimeres i forholdet 50:1. Udover reducerede omkostninger ved transport og opbevaring, kan EPS blokkene sælges til genanvendelse. Efterspørgslen på genanvendt EPS er stigende. For hvert kilo EPS, der bliver genanvendt, spares 3 liter olie. Genanvendelsen af EPS giver derfor både miljømæssig og økonomisk mening. 

De 3 steps til EPS genanvendelse med en RUNI komprimator

Step 1: Indsamling af affald 

Indsaml affaldet: Først bliver EPS affaldet samlet ind og sorteret fra andre materialer. Det kan for eksempel ske i butikker, hvor EPS sorteres fra andre former for plastik eller på en genbrugsplads. For at få den bedste pris for den komprimerede EPS, er det desuden vigtigt at EPS, som er beskidt, bliver sorteret fra. 

Den rene EPS er dernæst indsamlet og transporteret hen til RUNI komprimatoren. Det mest optimale er at komprimeringen foregår tæt på indsamlingen af materialet, da man ellers skal transportere store mængder af luft i EPS'en.

Step 2: Komprimering i en RUNI sneglekomprimator

Materialet kan indføres i RUNI sneglekomprimatoren på flere måder. Det kan gøres manuelt, ved transportbånd, silo eller tip-container. Når EPS'en kommer ind i tragten på RUNI maskinen, bliver det knust i mindre stykker i en opriver. Disse stykker EPS falder så ind i sneglen. Sneglen og de hydrauliske kæber sikre, at EPS'en komprimeres til stabile blokke, som er nemme at håndtere. RUNI sneglekomprimatoren gør dette uden varme igennem processen. Kun friktion i EPS'en skaber en smule varme, som sørger for de sammenhængende blokke. Dette resulterer i at RUNI sneglekomprimatoren har et lavere energiforbrug end andre maskiner til komprimering af EPS. 

Step 3: Pak og transporter den komprimerede EPS til genanvendelse 

Den komprimerede EPS kan komme i størrelser fra 120x120mm op til 370x370mm, alt efter størrelsen på maskinen. For at gøre håndteringen af destore blokke lettere, tilbyder RUNI en blokdeler, som skærer blokkene i den korrekte længde, samt en kran, som kan løfte de tunge blokke. Blokkene kan også skæres over manuelt. 
Den komprimerede EPS kan sælges til genanvendelse. Her vil de blive granulerede og gensmeltede. Efter EPS'en er smeltet, bliver det lavet til en ny polystyrene granulat. Dette kan enten benyttes som polystyrene eller til ny genanvendt EPS.

Find den rette komprimator

Hvilken komprimator der er den optimale løsning for din virksomhed, kommer an på kvaliteten af EPS'en hvor stor mængde, der er tale om og hvordan du ønsker at indføre materialet. 

RUNI tilbyder 4 EPS komprimatorer: 

SK120: Denne model findes i en manuel eller en automatisk version. Begge har en kapacitet på 18 kg per time og er derfor velegnet til virksomheder, der håndterer op til 10 ton EPS om året. Dette kan være butikker eller mindre industrivirksomheder. Denne model er typisk med manuel indføring. Læs mere om SK120 her.

SK200: Denne model findes også både i en manuel og en automatisk version. Begge har en kapacitet på op til 45 kg per time og anbefales til steder, som håndterer mellem 10-30 ton EPS om året. Derudover er denne model også lavet som en TWIN version med en kapacitet på op til 90 kg per time. SK200 anbefales til steder, der håndterer op til 50 ton per år. Disse modeller er typisk med manuel indføring. Læs mere om SK200 her og SK200TWIN her.

SK240: Denne model har en kapacitet på op til 75 kg per time. Materialet kan indføres manuel i en 45 graders tragt eller en transportbånd i en vertikal tragt. denne model anbefales til steder, der håndterer mellem 30-50 ton om året. Læs mere om SK240 her.

SK370: Med en kapacitet på 200 kg per time er dette vores største maskine. Materialet kan indføres manuelt i en 45 graders tragt eller med transportbånd i en vertikal tragt. Denne model er anbefalet til steder, der håndterer over 50 ton per år. Læs mere om SK370 her.

Hvis du har brug for en højere kapacitet, kan vi også tilbyde større anlæg med flere komprimatorer, som kombineres gennem en selvstændig opriver og en silo. Læs mere om silosystemer her.

Vil du lære mere om genanvendelse af forskellige materialer? Læs med her:

Udover vores maskiner til komprimering, tilbyder RUNI også løsning til separation af forskellige materialer:

Kontakt os

Har du brug for mere information, eller har du nogle spørgsmål angående RUNI-produktet, så udfyld nedenstående formular. Vi giver dig svar hurtigst muligt.

Læs mere om vores privatlivs- og cookiepolitik

Jasar Recycling
NEN-products
Premier Patterns
Skjern Papir
Folldal Gjenvinning
Dan-Web
Carlsberg Bryggeri
Rexcell
Systec
EPE blokke komprimeret med en RUNI komprimator
Norlax
Vega Salmon
North Landing
Morpol
Cap Fraicheur
O.H. Fiskeeksport
SK200 hos Supermercati Tosano
Rooms To Go
Chantry Digital
EPS, compaction, komprimering, Styrene, Xerox, RUNI
Veglo Miljø
Silkeborg Genbrug og Affald
Haith Recycling
Flamingokomprimering i container på genbrugsplads
Recycling plant EPS compaction RUNI
Case, Bortskaffelsesanlæg, SK370, RUNI, sneglekomprimator, komprimering, komprimator
Afvanding af biogas