Genanvend PET flasker med 7 steps

PET er en af de mest populære og anvendte plastik materialer til emballage i verden. Det er desværre også det plastmateriale, der findes mest af i verdenshavene. Men PET flasker burde overhoved ikke ende op som affald. De er nemlig 100% genanvendelige og bør ses som en ressource selv efter det oprindelige brug. PET kan opvarmes og formes mange gange. Det er en sikker og belejlig emballagemetode. I modsætning til glas og aluminium, så kan PET smelte ved rimelig lave temperature. Hvilket gør det nemt og miljøvenligt, at genanvende PET emballagen og beholde det i et lukket loop. 

Støt op om cirkulær økonomi ved at genanvende PET flasker

Kort fortalt, så er cirkulær økonomi idéen om, at få produkter til at holde så længe som muligt og holde værdien af ressourcerne så høj som muligt i så lang tid som muligt, så ressourcerne kan blive i det lukkede, cirkulære loop i lang tid. 

Cirkulær økonomi har mange fordele. Ved at genanvende PET flaskerne, kan vi reducere mængden af affald på lossepladser, i havet og i naturen på land. Vi bruger færre råmaterialer og mindre vand ved at genanvende materialet i stedet for at producere nye produkter fra bunden. Der bruges også færre kemikalier end ved ny produktion. 

Når plastikken ikke længere kan genanvendes, vil det stadig have en høj brandværdi, hvilket gør det muligt at sende materialet på forbrændingen og bruge det som brændsel. 

Flere og flere slutforbrugere identificerer sig som værende miljøbevidste, hvilket øger efterspørgslen på genanvendte produkter. Samtidig med at Verdens befolkning vokser, hvilket også fører til større efterspørgsel på ressourcer. Ved at genbruge og genanvende de ressourcer, vi allerede har udvundet, er vi dermed mindre afhængige af Klodens begrænsede mængde af råmaterialer.

Step 1: Indsamling af affaldet

Efter det oprindelige brug, kunne PET flasken blot smides ud som meget andet affald. Men dette er ikke den miljøvenlige løsning. De fleste lande har en plan for at sikre genanvendelsen af produkter såsom PET flasker. I stedet for at smide PET flaskerne ud, opfordres borgerne til at bruge en genbrugsspand. Herfra bliver de genanvendelige produkter hentet og transporteret til et sorteringscenter. 

Virksomheder, som også har PET affald, bør også sikre sig, at de får afhentet dette og at dette bliver genanvendt. 

Step 2: Separering af PET flaskerne 

På sorteringscentrene, bliver PET flaskerne sorteret groft. Både fulde og tomme flasker skal afvandes og komprimeres. Dette ville være et perfekt sted til en RUNI sneglekomprimator, som separerer det våde materiale fra det tørre. 

For virksomheder med store mængder, for eksempel producenter med defekte produktionspartier, er det muligt at afvande produkterne tæt på produktionen ved at investere i en RUNI sneglekomprimator. På denne måde ved materialet være meget billigere og mere miljøvenligt at transportere, når flaskerne allerede er afvandet og komprimerede. 

Step 3: Komprimering af PET flasker

I en kontinuerlig proces, kan RUNI sneglekomprimatoren afvande og komprimere PET flaskerne. Processen er meget simpel. Medarbejderen indfører materialet i maskinen, enten manuelt, med transportbåde eller tipcontainer. Materialet kommer ned i sneglen, hvis det komprimeres imens at væsken presses ud. Væsken og de komprimerede flasker ender i hver sin container, som kan sendes til genanvendelse. 

Processen startes ved at komprimere og afvande PET flaskerne, så man sikrer så lidt væske, som muligt i flaskerne, samtidig med at de fylder væsentligt mindre.

Step 4: Genanvendelsen af PET flaskerne 

PET flasker kan komprimeres på to måder: kemisk og mekanisk. Den mekaniske metode er den mest brugte, da der ikke en fare for at frigøre nogle giftige dampe fra kemikalier fra den kemiske proces, som potentielt kan skade miljøet. 

Når PET bliver genanvendt mekanisk, er målet at få så rene PET flager, at de enten alene eller blandet med nye PET flager kan bruges til at producere nye produkter. 

Step 5: Fra genanvendte plastflasker til plastik piller

Efterfølgende sendes den komprimerede PET til et genanvendelsescenter, hvor de sorteres grundigt og bliver vasket rene for snavs, labels, lim og andet. Dernæst skal de findeles.

Grinderen findeler PET flaskerne, så de bliver til små flager. Når PET flaskerne har været i grinderen og er blevet til små flager, skal de nu sorteres efter materiale og farve. Dette gøres for at sikre, at intet ikke-PET kommer videre i genanvendelses systemet. 

Step 6: Vask og dekontaminering 

Efter vask og grinding, skal PET flagerne tørres og smeltes til lange liner af PET plastik, hvorefter de skæres til små plastikpiller. Disse piller bliver dekontaminerede ved brug af nitrogen. Dette er nødvendigt for at flaskerne er egnede som emballage til fødevarer og drikkevarer. De nye genanvendte flasker kan dog også bruges til andre ting, såsom emballage til rengøringsmidler. Denne proces er vigtig, da det gør flaskerne sikre til mad og drikke.

Step 7: Formgivning og genbrug af PET flaskerne

De genanvendte PET-piller transporteres til fabrikanter af emballage. Nu er de klar til at blive brugt til nye flasker. Pillerne bliver opvarmet og formet til den ønskede form og størrelse. De er nu klar til at blive brugt igen og her slutter flaske-til-flaske loopet.

Flaske-til-flaske loopet er ideelt til genanvendelse af PET flasker, men det er desværre ikke altid muligt. Nogle gange hænder det, at de indsamlede flasker ikke er af god nok kvalitet til at blive genanvendt. I disse tilfælde bliver flaskerne knust i små stykker, som vaskes inden de bliver opvarmet. Når de er varmet, bliver de trukket ud til genanvendte polyester fibre. Dette kan bruges til sikkerhedsseler, tasker, tæpper, tøj, sko og meget mere. 

KOM I GANG NU!

Hvordan kommer du i gang med genanvendelsesprocessen for PET? For at gøre det nemt, miljøvenligt og økonomisk bæredygtigt, er det vigtigt at din virksomhed har mulighed for at separere og komprimere PET flaskerne. En RUNI sneglekomprimator kan gøre netop dette i en kontinuerlig proces. Når flaskerne har gennemgået denne proces i sneglekomprimatoren, er de komprimerede i forholder 8:1. Dette gør det meget nemmere og billigere at transportere, og du skal bruge færre lastbiler til transporten af de komprimerede PET flasker i forhold til de fulde flasker. Efter komprimeringen er det muligt at sælge flaskerne til genanvendelse. 

RUNI løsninger til PET:

Både SK240 og SK370 kan også separere og komprimere aluminium dåser og Tetra-Pak. Du kan læse mere om aluminium dåser her og Tetra-Pak her.

Kontakt os

Har du brug for mere information, eller har du nogle spørgsmål angående RUNI-produktet, så udfyld nedenstående formular. Vi giver dig svar hurtigst muligt.

Læs mere om vores privatlivs- og cookiepolitik

Jasar Recycling
NEN-products
Premier Patterns
Skjern Papir
Folldal Gjenvinning
Dan-Web
Carlsberg Bryggeri
Rexcell
Systec
EPE blokke komprimeret med en RUNI komprimator
Norlax
Vega Salmon
North Landing
Morpol
Cap Fraicheur
O.H. Fiskeeksport
SK200 hos Supermercati Tosano
Rooms To Go
Chantry Digital
EPS, compaction, komprimering, Styrene, Xerox, RUNI
Veglo Miljø
Silkeborg Genbrug og Affald
Haith Recycling
Flamingokomprimering i container på genbrugsplads
Recycling plant EPS compaction RUNI
Case, Bortskaffelsesanlæg, SK370, RUNI, sneglekomprimator, komprimering, komprimator
Afvanding af biogas